1. Ana Sayfa
  2. Doğa
  3. Yok Olan Bir Tür: Gibbon Maymunu

Yok Olan Bir Tür: Gibbon Maymunu

gibbon maymunu

Güneydoğu Asya’nın tropikal yağmur ormanlarında yaşamını sürdüren, genelde ağaç dallarında meyve yiyen ve küçük aile gruplarıyla yaşayan Gibbon maymunu, Dünya çapında en büyük tehlike altındaki primat türüdür. 

Son derece akrobatik hareketler yapabilirler, uçuyormuşçasına ağaçtan ağaca atlamak ise en büyük eğlenceleri. İki ayak üzerinde yürüme işini de iyi yapıyorlar tabi. Ve en ilgi çekici özellikleri de şarkı söylemeleri! Sabahın erken saatlerine düet yapan çiftlerin sesleri 2 kilometreye kadar duyulabilir. 

Ancak ne yazık ki habitatlarının bozulması, avcılık ve yasadışı ticaret (Yasadışı evcil hayvan ticareti Güneydoğu Asya’da maalesef ki çok yaygın.)  gibi sebeplerle Gibbon’ların nesli tehlikeye girmiş durumda. Gibbon’ların yaşam alanlarının neredeyse %90’lık kısmı yok oldu. Yavru Gibbon Maymunu evcil hayvan olarak birçok insan tarafından tercih ediliyor. Tacirler onları ele geçirebilmek için yaşadıkları ağaçlara zarar veriyorlar ve bazen bunun sonucu olarak yere düşen Gibbonlar (anne-babaları da dahil) ölebiliyorlar. Yani kısacası cani bir şekilde katlediliyorlar. 

gibbon maymunu

Dünya’da kaç tane kaldıklarına dair net bir bilgi yok ancak Hainan cinsi Gibbonlardan yalnızca 25 tane kaldı ve diğer cinslerinin de sayısının çok az olduğu acı bir gerçek..

Tabii bölgede iyi olan bir şey de var, kar amacı gütmeyen bir oluşumun Gibbon’ların neslinin tükenmemesi için yaptığı çalışmalar mevcut. Bunlardan biri Gibbon Koruma İttifakı, diğeri Yaban Hayatı İttifakı. Bu iki gönüllü topluluk Gibbon’ların neslinin devamı için onları ellerinden geldiğince koruma altına alıyorlar. Aynı zamanda bölge halkını bilinçlendirmek ve kamu bilincini artırmaya yönelik çalışmaları da mevcut. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?