Etiket: Tazmanya Canavarı Nelerle Beslenir?

Tazmanya Canavarı: Bir Çizgi Film Karakterinden Fazlası

Uğruna sabah 7 de uyanıp, izlemek için televizyon karşısına geçtiğiniz Looney Tunes çizgi filmlerini hatırlıyor musunuz? Buggs Bunny, Tazmanya Canavarı, Tom ve Jerry diye başlayıp uzun bir liste oluşturmak mümkün. Geri gelmeyecek güzel günler… Biz şimdilik diğerlerini bir kenara koyup tazmanya canavarını ele alacağız. Öncelikle çizgi filmde ve birçok oyundakinden çok farklı bir görünüşü olduğunu belirtelim, onları belki de hiç böyle görmediniz!

Tazmanya canavarı sadece bir Looney Tunes çizgi film karakteri değil, yalnızca Tazmanya Adası (Avustralya)’da bulunan ve çok sıra dışı bir memelidir aynı zamanda. 8-10 kg ağırlığa ve 50-60 cm uzunluğa ulaşabilen Tazmanya canavarının (şeytanı), koala ve kangurularla evrimsel bağları olduğu düşünülüyor. Peki, bu yavru köpek büyüklüğündeki canlının şöhreti nereden geliyor?

Vücutlarına oranla büyük başları ve çeneleri, sert kemikleri kırmak için gerçek bir güç. Geceleri yiyecek ararken çıkardıkları ürkütücü homurtular, bir araya geldiklerinde yerini rahatsız edici ve tüyler ürpertici çığlıklara bırakabilir. Bunlar dışında bazı tuhaf ve ürkütücü davranışları da vardır, işte bu hareketler ve anlamları;

  • Oldukça Geniş Açılan Bir Ağız: Tazmanya canavarının esnemeleri ağız yapısı sebebiyle tehdit edici görünse de, saldırganlık amacıyla değil; tam aksine korktuğunu belirtir.
  • Kötü Bir Koku: Tazmanya canavari rutin yaşamında değil de, stres altında olduğunda algılamayı pek istemeyeceğiniz bir koku üretir. 
  • Hırıltılar ve Tiz Çığlıklar: Bulduğu karkas etlerin etrafında beslenme zamanı hakimiyet kurmak için çıkardıkları sesler.
  • Şiddetli Hapşırmaları: Hayır, nezle olmuyorlar! Genelde aralarında gerçekleşecek kavgaların öncesinde blöf amaçlı yaparlar. Ciddi yaralanmalara sebep olabilecek kavgadan önce bunu yaparak, kavgadan kaçınmayı amaçlarlar.
  • Yeme Kapasiteleri: Vücut kütlelerinin neredeyse yüzde 40’ı kadar yiyeceği bir günde tüketebilirler. 

Tazmanya Canavarının Habitatı

Avustralya’ya bağlı olan Tazmanya adasında yaşarlar. Bu hayvanların yaşam alanları genelde okaliptüs ormanları, sık ormanlık alanlar, çalılıklar ve bazı tarım alanlarıdır. 

Tazmanya canavarları gün boyu taşların altında, mağaralarda ve çalılıklarda kalmayı tercih eder. Tıknaz yapıdaki vücutları ve büyük kafaları sebebiyle, yürürken biraz ilginç görünürler. Bununla birlikte Tazmanya canavari, Tazmanya’daki en iyi etobur türdür. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere oldukça fazla beslenirler. 

Tazmanya Canavarı Nelerle Beslenir?

Ne kadar yediklerinden bahsettik ancak, neleri tercih ettiklerinden bahsetmedik. Öncelikle beslenmek için gece vaktini beklediklerini belirtelim, geceleri besin aramak için uzun mesafeler kat ederler. Koku alma ve işitme duyuları çok gelişmiştir ve karanlık havada av ve leş bulmak için bu duyulardan faydalanırlar. 

Bu etçil hayvanlar daha çok leş yemeyi tercih etseler de, kuş gibi canlıları da avlarlar. Çeneleri neredeyse her türlü kemiği kırabilecek kadar güçlüdür ve avın hiçbir zerresini ziyan etmeden yerler. 

Tazmanya canavarı doğası gereği tek gezer ancak zaman zaman yüklü miktarda leş bulduklarında bir araya gelirler (İşte bu an, bahsettiğimiz hırıltı ve çığlıkların oluştuğu an). Bu leşçiler, çevrelerinde ölmüş neredeyse her şeyi yerler ve aslında bunu yaparak yaşam alanlarını temizlemiş olurlar. 

Tazmanya Canavarının Aile Hayatı

Anne tazmanya canavarı tek seferde 50 yavru doğurabilir. Pembe, küçük ve tüysüz yapıdaki yavrular dört ay kadar anne kesesinde kalır. Tek seferde 50 yavru doğuyor olsa da bunlardan ortalama 4-5 tanesi yaşamına devam edebilir. Keseden çıktıklarında ise genelde koalalar gibi, annelerinin sırtlarında gezerler ve avlanma zamanında inlerinde beklerler. 

Minik yavrular 6 aylık olduklarında sütten kesilirler ve 9 aylık olunca da bağımsız hale gelip aileden ayrılırlar. Bu süreçten sonraki ilk dönemleri atlatabilirlerse, vahşi doğada yaklaşık 7-8 yıla kadar yaşayabilirler. 

Günümüzde risk grubunda görülen Tazmanya canavarlarının nesli günden güne azalıyor, aynı zamanda bölgede, Avustralya ve ABD’den gelen STK’lar koruma ve yaşatma faaliyetleri yürütüyor.