1. Ana Sayfa
  2. Doğa
  3. Sibirya Kaplanı: Yok Olmaya Bir Kala

Sibirya Kaplanı: Yok Olmaya Bir Kala

sibirya kapanı

Birçok yaban hayatı belgeseli izlemişsinizdir, en sevilenleri ise aslan, kaplan gibi hayvanların günlük yaşamını anlatanlardır şüphesiz. Bu kediler arasında en büyük türlerden biri Sibirya kaplanıdır. Amur kaplanı adıyla da bilinen bu kaplan 3 metre boyuna ve 300 kilo ağırlığa ulaşabilir.

Bazıları Çin ve Kuzey Kore’de yaşıyor olsa da, çoğunlukla Doğu Rusya’nın ormanlarında yaşıyorlar. Kuzey iklimi diğer kaplan habitatlarına göre çok daha sert olsa da, bu hayvanların bazı avantajları vardır. Kuzey ormanları, diğer kaplan habitatlarına göre çok daha az insan yoğunluğu bulunan ve eksiksiz bir ekosistem sunar. Rusya’nın kereste endüstrisi şu anda diğer birçok ülkeden daha az kapsamlı olduğu için, geniş ormanlık alanlar kaplanların dolaşması için çok daha fazla yer olmasını sağlıyor.

Sibirya Kaplanlarının Nesli Neden Tehdit Altında?

Sibirya kaplanları tüm vahşi kediler arasında en büyüğüdür, güçleri ve dayanıklılıkları ile ünlüdür. Geçmişte kaplanların dokuz alt türü olsa da, bunlardan üçünün soyu 20. yüzyılda tükendi. Son yüz yılda avlanma ve orman tahribatı genel kaplan popülasyonunu önemli ölçüde azalttı. Kaplanlar, geleneksel Çin tıbbında kullanılan vücut parçaları dışında birçok farklı sebeple insanlar tarafından avlanırlar. Kalan altı kaplan alt türü de tehdit altında ve günümüzde, kaplanların neslinin korunması için birçok koruma programı uygulanıyor. Kaçak avlanma her ne kadar azalsa da Sibirya kaplanları için yine de çok önemli bir tehdittir.

Sibirya Kaplanlarının Yaşam ve Avlanma Rutinleri

Sibirya kaplanları yalnız yaşarlar ve rakiplerini uzak tutmak için geniş bölgeleri agresif bir şekilde koklarlar. Bunlar, gece avlarında geyik ve yaban domuzu gibi avları bulmak için onlarca kilometre seyahat eden güçlü avcılardır. Kaplanlar kendine özgü yapılarını kamuflaj olarak kullanırlar (kaplanların hiçbiri tam olarak aynı çizgilere sahip değildir) ve gizli olarak avlanırlar. Pusuya yatarlar ve kurbanlarına, hızlı ve ölümcül bir şekilde saldırmak için yeterince yakın bir konuma kadar sürünürler. Aç bir Sibirya kaplanı, bir gecede 60 kilo kadar yiyebilir, ancak tek seferde bu kadar yedikleri çok nadirdir. 

Sibirya kaplanı yavrusu, doğduktan 18 aylık olana kadar geçen süreçte ebeveynleri tarafından beslenme ihtiyacı duyarlar, 18 aydan sonra ise yavaş yavaş avlanmaya başlarlar.

Sibirya Kaplanları İnsanlara Saldırırlar Mı?

Korkunç itibarlarına rağmen, çoğu kaplan insanlardan kaçınır; ancak, bazıları tehlikeli olabilir. Bunun sebebi ise genellikle hasta olmalarından ve normal olarak avlanamamalarından kaynaklanır, bazen de tercih ettikleri avların bulunmadığı bölgelerde yaşarlar. Umdukları avı bulamayınca, buldukları avla (bu siz olabilirsiniz) yetinirler. 

Sibirya (Amur) Kaplanlarının Bazı Özellikleri

  • Sibirya kaplanının kafatası (biraz farklı olan alt çene hariç), bir aslan kafatasını andırır. Ayrıca bir Sibirya kaplanının şimdiye kadar ölçülen en büyük kafatası 406 mm uzunluğa sahip. Kafatası, Çin’in kuzeydoğusunda bulunmuş bir örneğe ait.
  • Kaplanın avını bulmasına yardımcı olan 90 ila 115 mm uzunluğunda bıyıkları var. Çoğu kara etoburunda olduğu gibi, Sibirya kaplanının bıyıklarının da radar görevi gördüğü düşünülüyor.
  • Sanılanın aksine renkleri beyaz değildir, beyaz renkte olan “Beyaz Bengal Kaplanı” dır. Sibirya kaplanları ise genellikle koyu turuncu bir renge sahipken, kışın donuk kahverengi renge dönerler ve kürkleri daha tüylü bir yapıya ulaşır. 
  • Sibirya kaplanları büyük ölçüde Doğu Sibirya ve Kuzey-doğu Çin’de bulunur. Çin, 18 ila 22 Sibirya (amur) kaplanına ev sahipliği yapıyor.
  • Sibirya kaplanlarının karaca, sika geyiği, yaban domuzu ve Sibirya geyiği gibi hayvanlarla beslendikleri biliniyor.
  • Vahşi doğada kaç adet kaldıklarını tespit etmek için çalışmalar sürerken, 600’den az Sibirya kaplanı kaldığı tahmin ediliyor ve nesilleri günden güne tükeniyor. 
  • Bir Sibirya kaplanı ortalama 20-25 yıl yaşayabilir.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yorum Yap