Ruhsal bozukluklar olarak da adlandırabileceğimiz psikolojik bozukluklar, günlük işleyişinizi ve yaşamınızı ciddi şekilde etkileyebilecek bazı davranış kalıplarına neden olan zihinsel anormalliklerdir. Anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları dahil olmak üzere birçok farklı psikolojik bozukluklar tanımlanmış, isimleri belirlenmiş ve sınıflandırılmıştır.
Psikolojik bozuklukların spesifik nedenleri bilinmemektedir, ancak bu gibi sorunlara katkıda bulunan faktörler arasında beyindeki kimyasal dengesizlikler, çocuklukta yaşanan deneyimler, kalıtımsal sebepler (genetik), çeşitli hastalıklar, doğum öncesi bazı olaylar (hamileyken sigara, alkol kullanılması gibi) ve stres sayılabilir. Özellikle borderline kişilik bozukluğu ve depresyon gibi bazı bozukluklar kadınlarda daha sık görülür. Aralıklı patlayıcı bozukluk ve madde bağımlılığı gibi diğerleri erkeklerde daha yaygındır. Bipolar bozukluk ve şizofreni gibi diğer bozukluklar ise erkekleri ve kadınları neredeyse eşit oranda etkiliyor.
Bir birey, uzun süre ruh halinde bilişsel sorunlar veya davranış sorunları yaşadığında, bir uzman doktora görünüp gerekli testleri yaptırması faydalı olacaktır. Tedavi genellikle davranışlar, çeşitli beceriler geliştirme, günlük yaşam kalitesini artırma ve düşünce süreci üzerinde çalışmalar yürüten psikoterapi şeklindedir. Ayrıca birey, eğer ciddi komplikasyonlara, ciddi bozukluklar veya madde bağımlılığı gibi sorunlara sahipse bir süreliğine hastaneye yatışı da istenebilir. Ancak bunların birçoğu psikoterapi, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerek görülürse bazı ilaçlarla rahatlıkla giderilir.
Uygun şekilde tedavi edilen psikolojik rahatsızlıkları olan kişiler genellikle iyileşir; zaman zaman sorunların nüksetmesi de mümkündür ve oldukça normaldir. Asıl sorun hiç bir tedaviye başvurmamaktır, bu durumda günlük yaşam, iş ve okul hayatı ciddi ölçüde olumsuz etkilenebilir.
Psikolojik bozuklukların belirtileri her rahatsızlıkta farklı olabileceği gibi, bazı belirtiler birçok psikolojik bozuklukta ortaktır. Belirtiler kronik ve tekrarlayıcı olabilir, toplumla olan etkileşimi olumsuz etkileyebilirler. Ayrıca bazı fiziksel semptomları da beraberinde getirebilirler. Örneğin, anksiyete bozukluklarıyla ilişkili panik atakların, çok nadir de olsa kalp krizi gibi görünen fiziksel bazı etkileri olabilir. Birçok psikolojik bozukluk, gerekli testler yapıldığı takdirde rahatlıkla anlaşılır.
Sorumluluk Reddi: Amacımız, size en alakalı ve güncel bilgileri sağlamaktır. Ancak, hastalıklar, semptomlar, ilaçlar ve maddeler her kişiyi farklı şekilde etkilediğinden, bu bilgilerin olası tüm bilgileri içerdiğini garanti edemeyiz. Bu bilgi, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Olası sorunları, yan etkileri, hastalıkları ve semptomları her zaman tıbbi geçmişinizi bilen bir sağlık uzmanıyla görüşün. Dusge.com’da paylaşılan bilgiler, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Detaylı bilgi için: tıbbi sorumluluk reddi.
Psikolojik bozukluklar ayrıca aşağıdakileri içeren fiziksel semptomlarla ilişkilendirilebilir:
Bazı durumlarda psikiyatrik bozukluklar bireyin ve çevresindekilerin yaşamını tehdit edebilir. Siz veya yakınınız olan herhangi biri bu semptomlara sahipse 112’yi aramanızın zamanı gelmiş demektir.
Psikolojik bozuklukların nedenleri bilinmemektedir, ancak gelişimlerini etkileyen bir dizi faktör olduğu düşünülmektedir. Bu faktörler arasında makalenin başlarında da belirttiğimiz üzere beyindeki kimyasal dengesizlikler, çocukluk deneyimleri, kalıtımsal sebepler (genetik), hastalıklar, doğum öncesi maruziyetler ve stres bulunur. Cinsiyet ise psikolojik bozuklukların hepsinde olmasa da bazılarında rol oynar.
Bazı faktörler, psikolojik bozuklukların gelişme riskini artırır. Risk faktörleri olan her insan psikolojik rahatsızlık yaşıyor anlamına gelmese de bir uzman doktorla görüşmek en net sonucu almanızı sağlayacaktır. Tüm insanlarda, gençlerde, yaşlılarda veya kadın-erkek fark etmeksizin herkeste benzer durumlar olabilir. Risk faktörleri şu şekildedir:
Psikolojik bozuklukların tedavisinde ilk adım, bir sorunun var olduğunun farkına varmak ve kabullenebilmektir. Çoğu zaman, psikolojik rahatsızlığı olan kişiler problemlerini reddederler ve semptomları için tıbbi yardım istemezler. Düzenli tıbbi bakım, erken teşhis gibi etmenler tedavide çok önemlidir.
Tedaviler genelde davranışlar, beceri geliştirme, günlük yaşam kalitesini artırma ve düşünce süreci üzerinde çalışan psikoterapi şeklinde yapılır. Gerek görüldüğü takdirde ilaçlar da bazı kişilik bozuklukları için oldukça yararlı olabilir. Uygun tedavi ile önemli iyileşme meydana gelebilir.
Tedavi aramaya ve almaya ek olarak, belirtilerinizi iyileştirebilir ve ortadan kaldırmak için kendiniz yapabileceğiniz bazı şeyler de mevcut.
Sorumluluk Reddi: Amacımız, size en alakalı ve güncel bilgileri sağlamaktır. Ancak, hastalıklar, semptomlar, ilaçlar ve maddeler her kişiyi farklı şekilde etkilediğinden, bu bilgilerin olası tüm bilgileri içerdiğini garanti edemeyiz. Bu bilgi, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Olası sorunları, yan etkileri, hastalıkları ve semptomları her zaman tıbbi geçmişinizi bilen bir sağlık uzmanıyla görüşün. Dusge.com’da paylaşılan bilgiler, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Detaylı bilgi için: tıbbi sorumluluk reddi.