Pozitif psikoloji, ortaya çıkan en yeni psikoloji dallarından biridir. Bu özel psikoloji alanı, insanların nasıl gelişmesine ve sağlıklı, mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olacağına odaklanır. Psikolojinin diğer birçok dalı işlev bozukluğuna ve anormal davranışa odaklanma eğilimindeyken, pozitif psikoloji insanların daha mutlu olmasına yardımcı olmaya, dolayısıyla mutlululuk kavramına odaklanır.
Psikolog Martin Seligman’ın pozitif psikoloji tanımı şu şekilde: “Bireylerde, ailelerde ve topluluklarda başarılı olmak için bilimsel bir anlayış ve etkili müdahaleler sağlayan pozitif insan işleyişi psikolojisinin ortaya çıkacağına inanıyoruz.”
Pozitif psikolojiye genel ilgi, kavramın tanıtılmasından bu yana muazzam bir şekilde arttı. Günümüzde, daha fazla insan nasıl daha tatmin olabilecekleri ve tam potansiyellerine nasıl ulaşabilecekleri hakkında bilgi arıyor. Üniversite kampüslerinde de konuya ilgi arttı.
2006’da Harvard’ın pozitif psikoloji dersi üniversitenin en popüler dersi oldu. Pozitif psikoloji alanını anlamak için, onun tarihi, temel teorileri ve uygulamaları hakkında daha çok şey öğrenerek başlamak önemlidir.
Martin Seligman “II.Dünya Savaşı öncesinde psikolojinin üç ayrı görevi vardı: akıl hastalığını iyileştirmek, tüm insanların hayatlarını daha üretken ve tatmin edici hale getirmek ve yüksek yetenekleri belirlemek ve beslemek” diyor.
İkinci Dünya Savaşından kısa bir süre sonra, psikolojinin birincil odağı ilk önceliğe kaydı: anormal davranış ve akıl hastalıklarını tedavi etmek. 1950’lerde Carl Rogers, Erich Fromm ve Abraham Maslow gibi hümanist düşünürler, mutluluk ve insan doğasının olumlu yönlerine odaklanan teoriler geliştirerek diğer iki alana olan ilginin yenilenmesine yardımcı oldu.
1998’de Martin Seligman, Amerikan Psikoloji Derneği’nin Başkanı seçildi ve pozitif psikoloji döneminin konusu oldu. Seligman, günümüzde yaygın olarak çağdaş pozitif psikolojinin babası olarak görülüyor.
2002 yılında, ilk Uluslararası Pozitif Psikoloji Konferansı düzenlendi. 2009’da ilk Dünya Pozitif Psikoloji Kongresi Philadelphia’da düzenlendi ve Martin Seligman ve Philip Zimbardo’nun konuşmalarına yer verdi.
Aşağıdakiler pozitif psikolojideki önemli figürlerdir:
Psychology Today tarafından yayınlanan 2008 tarihli bir makalede, Michigan Üniversitesi’nde profesör olan merhum Christopher Peterson, pozitif psikolojinin ne olduğunu ve ne olmadığını anlamanın gerekli olduğunu belirtti.
“Psikolojik bilim ve pratiğin güçle olduğu kadar zayıflıkla da ilgilenmesi; en kötüsünü onarmak kadar hayatta en iyi şeyleri inşa etmekle ilgilenmesi ve normal insanların hayatlarını doyurucu hale getirmekle ilgilenmesi için bir çağrıdır. Şifalı patolojide olduğu gibi, “diyor.
Bununla birlikte, pozitif psikolojinin, insanların karşılaştığı gerçek sorunları ve psikolojinin diğer alanlarının tedavi etmeye çalıştığı gerçek sorunları görmezden gelmeyi içermediği konusunda uyardı. “Pozitif psikolojinin değeri, onlarca yıldır baskın olan sorun odaklı psikolojiyi tamamlamak ve genişletmektir,” diye açıkladı.
Pozitif psikolojiye ilgi duyulan başlıca kavramlarından bazıları şunlardır:
Pozitif psikolojinin temel bulgularından bazıları şunlardır:
Pozitif psikoloji; eğitimde, terapide, kendi kendine yardıma, stres yönetiminde ve işyeri sorunları gibi alanlarda bir dizi gerçek dünya uygulamasına sahip olabilir.
Pozitif psikoloji, öğretmenler, koçlar, terapistler ve işverenlerin stratejilerini kullanmak başkalarını motive edebilir ve bireylerin kişisel güçlü yönlerini anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Bunlar önerilen en iyi 10 pozitif psikoloji kitabıdır. Bunlardan bazıları pozitif psikolojiye yeni gelenler içindir ve bazıları değildir, ancak hepsi son derece değerli pozitif psikoloji kitaplarıdır.
Bu kitap, hem pozitif psikolojiden hem de varoluşçu psikolojiden gelen fikirleri birleştirme girişimi olduğundan, yalnızca pozitif psikoloji hakkındadır. Bu birleşmenin arkasındaki fikir, bu alanların her ikisinin öğretilerinden bazı anlam fikirleri toplamaktır.
Bu kitap, hem pozitif psikoloji hem de felsefi perspektiflerle ilgilenen insanlara en iyi şekilde hizmet edecek ve kesinlikle pozitif psikolojiye giriş olarak işlev görmeyen pozitif (ve varoluşsal) psikolojiye yönelik yüksek bir kavram araştırmasıdır. Bununla birlikte, felsefi düşünen pozitif psikoloji hayranları için bu listedeki muhtemelen en iyi seçenek.
Bu kitap, daha az kuralcı bir cilt ve daha çok pozitif psikolojiye açıklayıcı bir giriş niteliğindedir. Pozitif psikolojinin ne hakkında olduğunu bilmek isteyen herkes, bunu alana yararlı bir giriş olarak görecektir. Dahası, okuyucunun hayatını iyileştirmek için pozitif psikolojiyi kullanmaya başlayabileceği yollar sunar.
Bu kitap, yalnızca pozitif psikolojiye genel bir bakış değil, aynı zamanda hayatlarında atabilecekleri eyleme geçirilebilir adımlar arayan herkes için harika bir seçenektir. Bu kitabı yeni başlayanlar için öneriyoruz çünkü pozitif psikolojiyi gelecekteki araştırma yönlerini etkilemeye çalışmaktan çok olduğu gibi tanımlıyor, bu yüzden sadece alan hakkında bilgi edinmenin mükemmel bir yolu.
Bu kitap, yazarın “akış” olarak adlandırdığı bilinç durumuna derin bir dalış olduğu için pozitif psikolojiye tam bir giriş değildir. Yazara göre akış, yalnızca üzerinde çalıştığınız şeyde size yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda işinizle daha mutlu olmanıza da yardımcı olur.
Dr. Csikszentmihalyi akış konusunda uzmandır ve bu kitap okuyucuya akışı günlük yaşamlarında kendi yararına kullanmayı öğretir. Optimal konsantrasyon tekniklerini öğrenmek isteyen herkes bu kitaptan ve akıştan öğrenebilir.
Bu kitap, yazarın 2. Dünya Savaşı toplama kamplarındaki deneyimleriyle ilgilidir. Başlıktan da anlaşılacağı gibi, (aynı zamanda bir nörolog ve psikiyatrist olan) Frankl, bu deneyimleri varlığımızın anlamı üzerine bir tartışma için başlangıç noktası olarak kullanır. Frankl, yaşamanın amacının zevk bulmak değil, anlam bulmak olduğuna inanıyor.
Carl Rogers gibi psikologlar tarafından önerilen bu çalışma, insanlığın anlam arayışına çok önemli bir giriştir.
Uygulamalı Pozitif Psikoloji Merkezi’nin (CAPP) kurucusundan gelen bu kitap, güçlü yönlerinizi bulmak ve bunlardan en iyi şekilde yararlanmakla ilgilidir. Bir işçi olarak güçlü yönlerinizi belirlemekten ebeveyn olarak güçlü yönlerinizi belirlemeye kadar, bu kitap size kendinizle ilgili yeni bir şey öğretecek.
En başta güç bulmanın amacını anlamıyor ya da güçlü yönlerinizi zaten biliyor olsanız da, bunları kendi yararınıza nasıl kullanacağınız konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, bu kitap tam size göre.
İlk olarak 1962’de yayınlanan bu kitap, yukarıda bahsedilen ihtiyaçlar hiyerarşisi de dahil olmak üzere Maslow’un önceki fikirlerinden bazılarının bir genişlemesidir. Kitap, kendini gerçekleştirme gibi psikolojinin temelini oluşturan bazı kavramların yanı sıra, iyi olma gibi pozitif psikoloji için özellikle önemli olan kavramlara odaklanmaktadır .
Kitapta Maslow, günümüzde pozitif psikolojide güç bulma alanında bulunabilecek bir fikir olan, insanların kendilerinden en iyi şekilde yararlanmaları için gerekli koşullara odaklanıyor. Bu, Seligman öncesi psikolojide olumlu psikolojik bakış açıları hakkında okumayı seven insanlar için başka bir iyi seçenektir.
Bu kitabın pozitif psikoloji ile ilgili giriş derslerinde bir ders kitabı olarak kullanılması amaçlanmıştır, ancak akademik açıdan pozitif psikoloji ile ilgilenen herkes onu faydalı bulabilir.
Ders kitabı, pozitif psikoloji araştırmalarına ve alanın ilgilendiği hayatın bazı farklı yönlerine genel bir bakış sunmanın yanı sıra, daha fazla okuma, dinleme ve izleme için öneriler de sunar. Bu kitap özellikle akademik izleyiciler için çok uygundur.