Pestisitler tarımın vazgeçilmezidir. İstenmeyen organizmaları öldürür: hayvanlar, bitkiler, mantarlar, mikroplar ve daha fazlası. Ancak organizmaları öldürebilmelerini sağlayan mekanizmaları, insanlar için zararlı olabilir.
İçindekiler
Pestisit Ne Demek?
Pestisit, ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından herhangi bir haşereyi önlemeye, yok etmeye, itmeye veya hafifletmeye yönelik herhangi bir madde olarak tanımlanır.
Genellikle sadece böcek öldürücülerden bahsedildiği için yanlış anlaşılsa da, pestisit terimi aynı zamanda zararlıları kontrol etmek için herbisitler, mantar öldürücüler ve çeşitli diğer maddeler için de geçerlidir. ABD Federal İnsektisit, Fungisit ve Rodentisit Yasası (FIFRA) kapsamında yüzlerce pestisit kayıtlıdır.
Pestisitler Nedir?
Pestisit geniş bir alanı kapsar. Böcek öldürücüler, herbisitler (yabani ot öldürücüler), hamam böceği ve mantar öldürücüler, haşere öldürücülerdir; kemirgen ilaçları ve antimikrobiyaller de öyledir. Pestisitler sprey kutular ve ekin tozları içinde, ev temizleyicilerinde, el sabunlarında ve yüzme havuzlarında bulunur.
Böcek öldürücüler genellikle en akut (hemen) toksiktir. Birçoğu bir böceğin beynine ve sinir sistemine saldırmak için tasarlanmıştır, bu da insanlarda nörotoksik etkilere sahip oldukları anlamına gelebilir. Herbisitler daha yaygın olarak kullanılmaktadır (RoundUp ve atrazin dünyada en çok kullanılan iki pestisittir) ve kronik riskler taşır. Bu, devam eden düşük seviyeli maruziyetlerin kanser, Parkinson hastalığı veya kısırlık ve diğer üreme zararları gibi hastalık veya bozukluk riskini artırabileceği anlamına gelir. Mantar öldürücüler de büyük miktarlarda kullanılmaktadır; bazıları iyi huyludur, bazıları değildir.
Pestisitler ayrıca bazen kimyasal sınıflara ve etki tarzlarına göre çeşitlendirilir. Örneğin, fumigantlar, toprağı “sterilize etmek” için gaz olarak uygulanan pestisitlerdir. Başlıca kimyasal sınıflar şunları içerir: karbamatlar, organoklorinler, organofosfatlar (çoğunlukla kimyasal savaş için 70 yıl kadar önce geliştirilmiştir) ve triazinler. Daha yeni sınıflar, doğanın haşere korumasını taklit etmek için sentezlenen piretroidleri ve neonikotinoidleri içerir.
Kullanımlar
Pestisitler esas olarak tarımda kullanılır, ancak diğer birçok alanda da büyük miktarlarda kullanılır:
Kullanım | Kullanım Alanları |
Evler ve bahçeler | Evde, sebze ve meyve bahçelerindeki haşerelerin kontrolü için |
Çimler ve peyzaj | Özel çimler, golf sahaları, spor sahaları, parklar, okul alanları, kilise alanları, yol kenarlarında haşere kontrolü |
Kapalı Alan | Böcek kontrolü, kemirgen kontrolü, küf kontrolü, antimikrobiyal temizleyiciler ve giysiler, pire spreyleri |
Gıda | Dezenfektanlar ve koruyucular, çiftlik hayvanlarına uygulanan haşere kontrolü |
Bedenler | Böcek kovucular, dezenfektanlar, antibiyotikler, bit tedavileri, kozmetikte koruyucular |
1992’de yapılan bir değerlendirme, Dünya’daki tüm hanelerin yüzde 85’inin en az bir pestisit barındırdığını ortaya koydu ve aynı yıl Minnesota’da yapılan bir araştırma, kent sakinlerinin çim bakımı için herbisit kullandıklarını ortaya çıkardı.
Toksisite
Pestisitler, haşerelerde gerekli biyolojik mekanizmalara müdahale ederek çalışır. Pek çok organizma benzer biyolojik mekanizmaları paylaştığından, pestisitlerin etkileri genellikle tek bir organizma türüne özgü değildir. Pestisitler hedef zararlılarını öldürebilir, ancak insanlar dahil diğer organizmalara da zarar verebilir. Pek çok pestisit, aynı zamanda, endokrin sistemimiz üzerindeki etkileri ve kalıcı organik kirleticiler (KOK’lar) üzerindeki etkileri ile dikkat çeken, endokrin bozucular (EDC’ler) olarak kabul edilir.
Sorumluluk Reddi: Amacımız, size en alakalı ve güncel bilgileri sağlamaktır. Ancak, hastalıklar, semptomlar, ilaçlar ve maddeler her kişiyi farklı şekilde etkilediğinden, bu bilgilerin olası tüm bilgileri içerdiğini garanti edemeyiz. Bu bilgi, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Olası sorunları, yan etkileri, hastalıkları ve semptomları her zaman tıbbi geçmişinizi bilen bir sağlık uzmanıyla görüşün. Dusge.com’da paylaşılan bilgiler, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Detaylı bilgi için: tıbbi sorumluluk reddi.
Pestisit Kullanımının İnsan Sağlığına Etkileri
Akut Maruz Kalma (Zehirlenme)
DSÖ’ye göre her yıl pestisit kullanımından kaynaklanan zehirlenme için başvuran 2 milyon vakanın yaklaşık 220.000’i ölümle sonuçlanıyor.
Spesifik sağlık etkileri ve toksisite semptomları, hem genel pestisit sınıfları hem de sınıflar içindeki bireysel pestisitler arasında farklılık gösterir.
Organoklorlu Pestisitler
Yutmayı takiben sağlıkla ilgili etkiler ve semptomlar:
- Ağız çevresinde his kaybı
- Işığa, sese ve dokunmaya aşırı duyarlılık
- Baş dönmesi
- Titreme
- Mide bulantısı
- Kusma
- Sinirlilik
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
Organofosfat veya Karbamat İnsektisitler
Maruz kalmanın ardından semptomlar ve sağlık etkileri:
- Tükürük salgısında artış
- Terlemede artış
- Öğrencilerin daralması
- Mide bulantısı
- İshal
- Kan basıncında düşüş
- Kas Güçsüzlüğü
- Yorgunluk
Bu semptomlar birkaç güne kadar sürebilir ancak vücutta asetilkolin seviyeleri normale döndüğünde azalır.
Piretroidler
Maruz kalmanın ardından semptomlar ve sağlık etkileri:
- Alerjik reaksiyonlar
- Hiper uyarım
- Saldırganlık
- Koordinasyon bozukluğu
- Tüm vücut titreme
- Nöbetler
Diğer Pestisitler
- Akut hepatoselüler hasar (hepatit)
- Akut tübüler nekroz
Pestisit İnsan Vücuduna Uzun Vadeli Sağlık Etkileri
Kanser
Bazı yaygın pestisitlerin kanserojenliği :
Kategori | Bilinen Kanserojenler | Muhtemel Kanserojenler |
Mantar ilaçları | Maneb ve nikel sülfat heksahidrat | – |
Herbisitler ve böcek öldürücüler | Arsenik ve arsenik bileşikleri | Permethrin TrichlorfonOrganofosfatlar |
Ahşap koruyucular | Krom VI bileşikleri (altı değerlikli krom) Kreozot | – |
Üreme ve Gelişim Etkileri
İşte üreme ve gelişimsel sağlık etkileriyle bağlantılı pestisitler.
Hassas ve Savunmasız Topluluklar
Pek çok kimyasal maddede olduğu gibi, fetüsler ve çocuklar sürekli gelişimleri nedeniyle özellikle hassastır. Beyinler, üreme organları ve diğer tüm vücut sistemleri oluşuyor ve büyüyor, bu da onları değişikliklere karşı savunmasız hale getiriyor. Ebeveynlerin hamilelik öncesinde, sırasında veya sonrasında pestisit kullanımının çocuklar üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir; bunlar arasında doğum kusurları, gelişimsel yetersizlikler, davranış ve psikolojik etkiler, bozulmuş üreme işlevi ve kanser yer alır. İncelemeler, çocuklukta iç mekanda pestisit maruziyetinin daha yüksek lösemi ve lenfoma riski ile ilişkili olduğunu ve pestisitlerin ebeveynler tarafından mesleki kullanımının çocuklarda daha yüksek beyin tümörü riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur. 2007’de yapılan bir pestisit analizi, kızların 14 yaşından önce maruz kalmasının, yetişkinlikte meme kanseri riskini beş kat artırdığını buldu. 14 yaşından sonra maruz kalan kızlarda, maruz kalmayan kızlara kıyasla bir artış olmadı.
Maruz Kalmanın Yolları
Tipik maruz kalma yolları dermal (deri), soluma ve yutmadır, ancak göz yoluyla maruz kalma da mümkündür.
Deriye maruz kalma en çok işçilerin böcek ilacı karıştırdığı, yüklediği veya uyguladığı çalışma koşullarında görülür. Dermal maruziyet, pestisit kalıntısı ile kontamine olmuş bir nesneye veya kişiye dokunulduğunda da meydana gelebilir.
Solunum ve akciğerler yoluyla emilim, toz veya damlacıklardan gelen havadaki partiküller aracılığıyla gerçekleşir. Soluma, özellikle yüksek basınç, hacim veya sisleme ekipmanında olasıdır. Parçacıklar veya damlacıklar ne kadar küçükse, hava akımlarında o kadar uzağa gidebilirler. Daha büyük damlacıklar üreten düşük basınç uygulaması daha az tehlikelidir.
Maruziyetleri Azaltma
Bahçe ve Evde
Pestisit maruziyetini azaltmanın en etkili yolu, onları mümkün olduğunca az kullanmaktır. Eviniz ve bahçeniz için Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) gibi her türlü kimyasal böcek ilacı kullanımı için daha güvenli alternatifler vardır. Özetle, IPM gıda, su ve barınak kaynaklarını ve ayrıca evinize erişimlerini ortadan kaldırarak evdeki zararlıları doğal olarak önler:
- Sızdıran su tesisatını düzeltin ve evinizin içinde ve dışında ıslak noktaları önleyin.
- Tezgah üstündeki yemek artıklarını silin.
- Evcil hayvan maması kaplarını kapatın.
- Çöpü kapalı tutun.
- Geri dönüştürülebilir kapları durulayın.
- Evinizin etrafındaki veya içindeki odun yığınlarını kaldırın.
- Kapı ve pencere ekranlarını onarın.
- Bahçenize zararlıları çekebilecek hastalıklı bitkileri ve düşen meyveleri çıkarın.
Pestisit kalıntılarını önlemek için paspaslarda ayakkabılarınızı temizleyin ve onları kapının dışında bırakın.
Zirai ilaçları evde saklıyorsanız, onları çocukların erişemeyeceği bir yerde kilitleyin. Toksikleri orijinal kaplarında saklayın ve tüm uyarı etiketi talimatlarını izleyin.
Dünya Pestisit Yönetmeliği
- Rotterdam Sözleşmesi , 1998
- Kalıcı Organik Kirleticiler hakkında Stockholm Sözleşmesi , 2001
- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü: Pestisit Yönetimi Uluslararası Etik Kuralları
Sorumluluk Reddi: Amacımız, size en alakalı ve güncel bilgileri sağlamaktır. Ancak, hastalıklar, semptomlar, ilaçlar ve maddeler her kişiyi farklı şekilde etkilediğinden, bu bilgilerin olası tüm bilgileri içerdiğini garanti edemeyiz. Bu bilgi, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Olası sorunları, yan etkileri, hastalıkları ve semptomları her zaman tıbbi geçmişinizi bilen bir sağlık uzmanıyla görüşün. Dusge.com’da paylaşılan bilgiler, tıbbi tavsiye yerine geçmez. Detaylı bilgi için: tıbbi sorumluluk reddi.