İngiltere’de yapılan bir ankete göre, ortalama bir Britanyalı, tuvalette 3 saatten daha fazla zaman harcıyor. Bu, günlük yaklaşık 15 dakika olması şeklinde yapılan önerileri fazlasıyla aşıyor. Peki, tuvalette bunca zaman nasıl geçiyor?
Cevap genellikle cep telefonudur. İnsanların %75’inin tuvaletteyken telefon kullandıklarını itiraf etmeleri şaşırtıcı olmamalı. Sizler için, tuvalette 15 dakikadan fazla vakit geçirmemeniz için sebep olabilecek 6 nedeni bir araya getirdik.
İçindekiler
1. Telefonlarımız Mikropların Oyun Alanıdır
Telefonlar mikropları çok başarılı bir şekilde bir yerden bir yere aktarabilir ve üzerinde onlara ev sahipliği yapabilir. Ellerinizi yıkarken veya sifonu çekerken banyo yüzeyindeki mikropları da toplayabilirler. Tüm bu mikroplar çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
2. Hemoroitler ve Çeşitli Rektal Sorunlar

Doktorlara göre, tuvalette 1 ila 15 dakika (günde!) arasında kalmakta herhangi bir sorun yok. Ancak, bundan daha fazla zaman harcamak rektumunuza gereksiz bir baskı uygular. Hemoroitler en ciddi semptomlardan biridir ve bunu rektal sarkma gibi belirtiler takip eder.
3. Tuvalette Telefon Kullanmak…
Telefonlar beyninizi sadece stres modunda tutmakla kalmaz, aynı zamanda sizi günlük aktivitelerinizden uzaklaştırır. Gün içinde bu cihazlardan uzak kalmak için meditasyon yapmayı veya birkaç egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz. Vücudunuzu harekete geçirerek beyninizi de harekete geçirmiş olursunuz. Ek olarak, yemeğinizi yerken acele etmemeye çalışabilirsiniz.
Meditasyon size göre değilse, kitaplara yönelebilirsiniz (elbette tuvalette değil). Okumak, kelimelere odaklanmanızı ve telefonunuzla ilgilenmemenizi sağlar. Sizi rahatsız eden her şeyden kurtulabilir ve kendinizi alternatif bir dünyaya yerleştirebilirsiniz.
4. Tuvalet Zamanını Bir “Dinlenme Molası” Haline Getirmek

2016’da yapılan bir araştırma, katılımcıların çoğunun olumsuz duyguları ve duyguları bastırmak için tuvalette çok zaman harcadığını ve bu süre zarfında da telefonlarını kullandığını ortaya çıkardı. Sonuç olarak, sorunlarla başa çıkma stratejisi olarak telefonları devamlı olarak kullanmak zihinsel sağlığımız üzerinde ciddi bir etkiye sebep olabilir.
5. Zamanınızı Tamamen Boşa Harcamış Olursunuz
Yapılan araştırmalara göre telefonlarımıza günde ortalama 90 dakika vakit harcıyoruz; ki bu yaşamın geneline vurulacak olursa yaklaşık 4 yıl gibi bir süre yapar. Bu da telefonların bizi günlük işlerimiz ve faaliyetlerimizden uzaklaştırabileceği anlamına gelir.
6. Telefonunuza Bağımlı Hale Gelirsiniz

Telefon bağımlılığının 3 ana belirtisinden biri, evden telefonunu yana almadan çıkma korkusudur. “Telefon bağımlılığı” kelimesi birçok insan tarafından rahatlıkla kullanılmıyor olsa da, bu sorunun varlığına dair oldukça fazla gösterge mevcut. Tuvalette ve yemek yerken sık sık telefon kullanarak vakit geçirmek, bu bağımlılığı tetikleyen etmenlerdir.
Bağımlılıkların çoğu dopamin adı verilen hormonla bağlantılıdır ve telefon ile sağlanan etkileşim de birçok insan için bunu sağlar. Bu sebeple oldukça iyi hissettiren ve mutluluk veren bir deneyim olarak görülebilir. Ancak, aşırı telefon kullanımının olumsuz sonuçları ise düşük benlik saygısı, kaygı ve hatta depresyon gibi rahatsızlıklardır.