1. Ana Sayfa
  2. Doğa
  3. Kambur Balinalar: Sesi, Çiftleşmesi, Av Yöntemleri

Kambur Balinalar: Sesi, Çiftleşmesi, Av Yöntemleri

2Kambur Balinalar- Sesi, Çiftleşmesi, Av Yöntemleri

Kambur Balina, kolay tanımlanması ve (deneysel olarak) gözlem kolaylığı nedeniyle bilimde en çok incelenen ve hakkında bilgilere en kolay ulaşılan (balinalara kıyasla) deniz canlılarından biridir. Balina büyük ve sağlamdır, başı ve çeneleri bir dizi yuvarlak çıkıntı (tüberkül olarak adlandırılır) içerir. 270 ila 400 balya plakasına ve on dört ila yirmi iki ventral plakaya sahip olan Kambur Balina, bir seferde büyük miktarlarda yiyecek tüketebilir. Aynı zamanda, kamburluğunun yanında küçük bir sırt yüzgeci ile birlikte bir dizi uzun ve dar kanatçıklara sahiptir. Bu hörgüçler (türe adını veren) en çok dalış sırasında göze çarpar çünkü balina, sırtına “kambur” bir görünüm vererek şanslarını kaldırır. Siz “Kambur Balina kaç ton?” demeden önce biz diyelim; Kambur Balinaların boyu 17 metre uzunluğa ve ağırlığı da yaklaşık 40 tona ulaşabiliyor. Deri renkleri ile ilgili olarak Kambur Balinalar, ağırlıklı olarak siyahtır ve karın altı boyunca beyaz ve alacalı bir görünüme sahiptir. Bu renklenme paletleri tür içinde tipiktir ancak bazı kambur balinaların zaman zaman tamamen beyaz yüzgeçlere sahip olduğu da bilinmektedir.

Kambur balinalar, davranış kalıpları bakımından nispeten yalnızdırlar ve genellikle gruplar halinde toplanmaktan kaçınırlar. Balinaların diğer balinalarla uzun vadeli ilişkiler kurduğu bilinmesine rağmen, bu tür özellikler nadirdir. Kambur Balinanın en dikkate değer özelliklerinden bir diğeri de suyun yüzeyine yaptıkları sıçramalar gibi akrobatik becerileridir. Bilim adamları bu davranışları ne için yaptıklarından emin değiller, ancak bir tür sosyal ve davranışsal iletişim olarak kullandıklarına inanıyorlar.

Kambur Balinalar dünyanın tüm büyük okyanuslarında bulunur ve özellikle hem kıyı hem de kıta sahanlığı sularına düşkündürler. Balinalar göç ederken, güneyin daha sıcak sularına doğru ilerlerken genellikle daha derin sulardan geçerler. Göçmen bir hayvan olarak, bazı Kambur Balinaların her yıl 25.000 kilometre fazla yol kat ettikleri gözlemlenmiştir. Şu anda Kuzey Pasifik, Güney Okyanusu, Atlantik ve Hint Okyanusunda bu canlıları içeren dört küresel Kambur Balina popülasyonu vardır. Balina dünya çapında bulunmasına rağmen, son birkaç yıldır bu yerlerde özellikle büyük Kambur Balina konsantrasyonları gözlemlenmiştir.

“Kocaman, arkadaş canlısı bir balinanın kayığınıza isteyerek yaklaşması ve gözünüzün içine bakması kuşkusuz gezegendeki en olağanüstü deneyimlerden biridir.”
– Mark Carwardine

Kambur Balina, Av ve Yırtıcılar

Kambur Balinalar, esas olarak kril ve çok çeşitli küçük balıklarla (özellikle capelin, sandlance ve ringa balığı gibi balıklar) beslenirler. Balina, tekil alanlarda yerel balık popülasyonlarını hem yoğunlaştırmak hem de yakalamak devasa ağızını açarak, tek bir oturuşta büyük miktarlarda balık ve kril tüketebilir. Ayılara benzer şekilde Kambur Balina, kışın yağ rezervlerini bir besin kaynağı olarak kullanarak yaz aylarında beslenir. Kambur Balina aynı zamanda Pasifik Somonuna da düşkündür ve Alaska yakınlarındaki balık çiftliklerindeki somon balıklarıyla fırsatçı bir şekilde beslendiği bilinmektedir.

Kambur Balinanın muazzam büyüklüğüne rağmen, onlar da birilerine av oluyor. Araştırmalar, Katil Balinaların (orkalar) genç kambur balinaların olgunluğa ulaşmadan avladığını gösteriyor. Bunun kanıtı, son yıllarda çeşitli yavru balinalarda bulunan geniş yara izlerinden geliyor. Bilim adamları, Katil Balina tarafından avlanmanın yüzyıllar boyunca devam eden bir şey olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, kambur popülasyonların artmasıyla, bunun gibi saldırılar daha yaygın (ve görünür) hale geliyor.

Kambur Balinaların Çiftleşmesi

Kambur Balinalarda çiftleşme mevsimi kış aylarında başlar. Erkekler genellikle çiftleşme hakkı için kadınların etrafında büyük gruplar halinde rekabet ederler ve sıklıkla birbirlerine karşı aşırı saldırgan davranışlara başvururlar, bu da zayıf erkekleri geri çekilmeye zorlar. Balinanın ayrıca eşleri çekmek ve diğer erkeklerle rekabeti önlemek için şarkıları da kullandığı düşünülüyor.

Dişiler, yaklaşık on iki aylık bir gebelik dönemi ile yalnızca iki (bazen üç) yılda bir çiftleşirler. Yavrular Ocak ve Şubat aylarında (Kuzey Yarımküre için) doğarken, Güney Yarımküre’deki dişiler tipik olarak Temmuz ve Ağustos aylarında doğum yapar. Son yıllarda ampirik gözlemlerdeki artışa rağmen balinaların doğal ortamlarında gözlemlenmesi son derece zor olduğundan, doğum süreci hakkında çok az şey bilinmektedir.

Kambur Balina Koruma Çalışmaları Hakkında Bilgiler

20. Yüzyılda Kambur Balina, balina avlama filolarının başlıca hedefiydi; Güney Yarımküre’de sayılarını yaklaşık yüzde doksan azaldı. Dünya çapındaki yeni uluslararası yasalar ve koruma çabaları nedeniyle, kambur balinalar yalnızca Kuzey Atlantik’te 11.000’den fazla balina ile önemli bir geri dönüş yapıyor gibi görünüyor. Yasadışı avlanma ve yakalama devam etse de, mevcut araştırmalar Kambur Balinanın doğal nedenlerden veya yasadışı balıkçı ağlarına kazara dolanmadan ölme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak Kambur Balina; muazzam boyutu, zekası ve doğal güzelliği nedeniyle dünyanın en büyüleyici deniz hayvanlarından biridir. 20. yüzyılın başlarında neslinin tükenme olasılığıyla tehdit edilmesine rağmen, uluslararası toplumun koruma çabaları son yıllarda kambur popülasyonlar üzerinde ezici bir çoğunlukla olumlu sonuç verdi. Bu olağanüstü yaratıklar hakkında çok şey öğrenilmiş olsa da, balinayı doğal ortamında gözlemlemenin son derece zor olması nedeniyle Kambur Balina hakkında öğrenilecek daha çok şey var. Önümüzdeki yıllarda yeni araştırma gezileri artmaya devam ederken, bu şaşırtıcı hayvan hakkında hangi yeni bilgi formlarının öğrenilebileceğini görmek ilginç olacak.

Son; Büyüleyici Kambur Balina Sesi

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yorum Yap