Sigara ve alkol, uzun bir zamandır yüksek riskli olarak gösterilse de, kafein konusundaki kanıtlar da oldukça karışıktır. Bu nedenle, bilim adamları, anne adaylarının kafein tüketimini analiz eden çeşitli çalışmalar yaptı. Sonuçlar, hamilelikte enerji içeceği tüketen kadınlarda ölüm doğum riskinin yaklaşık 2 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Hazır kahvelerin de riski 1.2 kat arttırdığı görüldü.
Bazı enerji içecekleri, önerilen miktarın çok üzerinde kafein içerir. 700 ml’lik bir enerji içeceği, 500 mg’a kadar kafein içerir. Uzmanlar, hamilelikte kafein için maksimum sınırı 150-200 mg olarak belirtmektedir.
Enerji içecekleri ayrıca, yüksek oranda şeker içerebilir. Aynı zamanda, anne karnındaki bebeğe zarar verebilecek çeşitli maddeler de içerebilir. Bu içeceklerin tüm bileşenleri hakkında çok fazla şey bilinmediği için, hamilelikte içmemek en iyisidir.
Kafein, plasentadan geçerek, fetüsü annenin kan dolaşımında dolaşanlara benzer seviyelere maruz bırakır. Ancak yetişkinlerin aksine, gelişmekte olan bebeklerde kafeini parçalamak için karaciğer tarafından üretilen enzim henüz eksiktir.
Gebelikte enerji içeceği içmeyi güvensiz kılan tek şey içeceğin kendisi veya kafein değildir. Bazı doğal içeceklerin güvenli olduğu düşünülebilir. Ancak, piyasadaki en popüler enerji içeceklerinin içindeki birçok bileşen, hamile kadınlar için güvenli sayılmaz. Dolayısıyla, içeceğin içeriğini daha iyi anlamak için içindekiler kısmını dikkatlice okumanız gerekir.
Uzmanlar, hamilelikte günde sadece bir kutu enerji içeceği içmenin, ölü doğum riskini neredeyse %30 oranında arttırabileceğini belirtmektedir. Günde 100 mg’ın üzerinde kafein tüketen annelerde ise, gebeliğin 24.haftasından sonra bebeğini kaybetme riski %27 daha yüksektir.
Enerji içecekleri, birçok farklı içeriğe sahip olabilir. En yaygın malzemelerin başında, gebelikte potansiyel olarak zararlı olarak gösterilen; kafein, taurin, ginseng, Guarana, Gingko Biloba, L-karnitin, kreatin gibi bileşenler içerir. Bunlardan bazıları gebelikte ölçülü olarak alındıklarında güvenli kabul edilse de, çoğu potansiyel olarak risklidir.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma, hamileyken enerji içeceği içmenin potansiyel risklerini doğruladı. Çalışma, hamilelikte düzenli olarak enerji içeceği tüketmenin; yenidoğan farelerde oksidatif stres, hücre hasarı ve davranışsal değişikliklere neden olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, hamilelik ve doğumdan sonra emzirme döneminde enerji içeceği içmek, bebekler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.
Ayrıca, özellikle bazı bileşenler hamilelik sırasında gerçekten riskli kabul edilir. Özellikle, guarana endişe vericidir. Guarana, kafein için kullanılan isimlerden biridir. Bir enerji içeceği, tipik olarak 250 ml başına 80-150 mg kafein içerir. Ancak, günde yalnızca 100 mg kafein almak düşük riskini arttırabilir. Düşük yapma riski, alınan kafein miktarı ile doğru orantılı olarak artmaktadır.
Enerji içeceklerinin içerdiği devedikeni, Glukuronolakton ve taurin bileşenlerinin anne karnındaki bebek üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu konusundaki çalışmalar ise oldukça kısıtlıdır. Bu bitkisel bileşenler, vücutta enerji üretimini arttırmak ve yağın enerji metabolizmasına yardımcı olmak için eklenmektedir.
Enerji içeceği, en yüksek oranda kafein içerir. Az miktarda kafein tüketimi doğurganlığı etkilemiyor gibi görünse de, yüksek miktarlarda alındığında hem kadın hem de erkek üreme sağlığını etkileyebilir.
Kafein alımı ve erkek üreme sağlığı arasındaki bağlantı hala tartışma konusudur. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, erkekler için de bazı ilginç verilerden söz edilmiştir. Bu araştırmada; kafein alımının sperm sayısı, sperm hareketliliğinde azalmaya ve testosteron seviyelerinde yükselmeye neden olabileceği bulunmuştur. Çalışma, kafein alımını artışını, doğurganlığın azalması ile ilişkilendirmektedir.
Kadınlarda şekerli içecek tüketimi, hamile kalma şansının azalması ile ilişkilendirilmektedir. Fazla şeker; hem kadın hem de erkeklerde kilo alma riskinin dışında, metabolik sendromu ve insülin direni üzerinde de olumsuz etkiler ile ilişkilidir. Vücutta meydana gelen bu değişimler, hamile kalmak isteyen bir kadının optimal sağlığını düşürebilir.
Kafein tüketiminin gebeliği engellediğine dair net bir bilimsel kanıt olmasa da, hamile kalmaya çalışırken kafein alımını sınırlandırmak daha iyidir. Hamile kaldığınızda, bebeğinizin en iyi şekilde geliştiği ve beslendiğinden emin olmak isteyeceksiniz. Hamile kalmadan önce kafein alımını sınırlandırmak, hamileliğe sağlıklı bir giriş yapmanın harika bir yolu olacaktır.
Hamile kaldığınızda, eski alışkanlıklarınızdan kurtulmak zor olsa da, atabileceğiniz bazı anahtar adımlar vardır. Kafeinsiz kahve içmek, gazlı içecekler yerine sebzeli smoothie içmek gibi küçük değişiklikler, ölü doğum ve düşük riskini gerçekten azaltabilir.
Ancak kafein tüketimi, daha çok kendisini kahve bağımlısı olarak nitelendiren pek çok anne adayı için gerçekten kafa karıştırıcı olabilir. Ne kadar kafein aldığınızı hesaplamak zor olabilir. Ve çoğu insan, sevdiği bazı şeylerin içinde ne kadar kafein bulunduğunun farkında değildir.
Anneler, hamilelikte bebekleri için en iyisini ister. Bu nedenle, sürecin en sağlıklı şekilde tamamlanması ve risklerin en aza indirilmesi için yapılabilecek her şey gerçekten önemlidir.
Dünya üzerinde, her gün binlerce bebek ölü doğmaktadır. Bunun nedenleri, genellikle yaşam tarzı ve beslenmeyle ilgili olmasa da, riski azaltmak için yapılabilecek şeyler vardır. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada, hamile kadınların ve bebek sahibi olmaya çalışan kadınların, kafein alımını tamamen sınırlandırması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bugüne kadar birçok çalışmanın sonucu da, kafeini ölü doğum, düşük ve düşük doğum ağırlığı ile ilişkilendirmektedir. Bununla birlikte, severek içtiğimiz zincir kahve dükkanlarındaki kahvelerin çoğunun, enerji içeceklerinden daha fazla kafein içerdiği de hatırlamaya değerdir.
Emziren bir anne, uykusuz geceler, gün boyu devam eden yorgunluk ve daha fazla uyanıklık için enerji içeceklerine yönelme eğiliminde olabilir. Peki, enerji içeceği tüketmenin emziren anne ve bebeğinin sağlığına etkileri nelerdir?
Kafein ve vitamin açısından zengin olan enerji içecekleri, çeşitli bitkisel bileşenler de içerir. Ancak, hangi bileşeni ne kadar içerdiği etiket kısmında açıkça görülmeyebilir. Bazı bebeklerin kafeine hassasiyet olabilir. Bu bebekle, anne sütü ile kafeine maruz kaldıklarında, uyku bozuklukları ve artan sinirlilik gözlemlenebilir.
Emziren anneler enerji içeceği tükettiğinde, bilimsel olarak değerlendirilmeye tabi tutulmamış bitkisel içerikleri alıyor olabilir. Ya da bir vitamin takviyesi kullanıyorsa, bilmeden günlük önerilen dozu aşabilir.
Uzmanlar, potansiyel vitamin zehirlenmesinden kaçınmak için enerji içeceğinin içeriğine, karbonhidrat miktarına, porsiyonuna dikkat etmelerini önermektedir. Ek olarak, vitamin takviyesi kullanıyorsa, enerji içeceği tüketiminden kaçınması gerekebilir.