Kolay olarak görülen para biriktirmenin en zor yanı, başlamaktır. Paradan nasıl tasarruf edileceğine dair hazırladığımız, 8 adımdan oluşan bu kılavuz, basit ve gerçekçi yöntemlerden oluşan bir strateji geliştirmenize; böylece tüm kısa ve uzun vadeli harcamalarınızı düzenleyip rahatlıkla para biriktirmenize olanak sağlayacak.
İçindekiler
- 1 1. Harcamalarınızı Kayıt Altında Tutun
- 2 2. Tasarruf Bütçesi Hazırlayın
- 3 3. Harcamalarınızı Azaltabileceğiniz Yollar Bulun
- 4 4. Tasarruf Hedefleri Belirleyin
- 5 5. Önceliklerinize Karar Verin
- 6 6. Doğru Birikim / Yatırım Araçları Seçin
- 7 7. Tasarrufu Otomatik Yapın
- 8 8. Tasarruflarınızın Artışını İzleyin
1. Harcamalarınızı Kayıt Altında Tutun

Para biriktirmeye başlamanın ilk adımı, neye, ne kadar ve neden harcadığınızı belirlemektir. Tüm harcamalarınızı takip edip bunları listelemek ilk adım olmalı.
Tüm verileri bir araya getirdikten sonra, kategorize edin (mesela eğlence harcamaları, ihtiyaçlar gibi) ve toplayın. Doğru hesaplamalar yaptığınızdan emin olmak için kredi kartı ve banka ekstrelerinizi kullanabilirsiniz.
İpucu: Başlamanıza yardımcı olabilecek birçok harcama takip uygulaması bulunuyor. Dijital bir program veya uygulama seçmek, bu işlerin bir kısmını otomatikleştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kullandığınız bankaların da buna benzer ek hizmetleri mutlaka olacaktır, sormanızı öneririz.
2. Tasarruf Bütçesi Hazırlayın

Bir ayda ne kadar harcadığınıza dair net bir fikriniz olduğunda, kaydedilen harcamalarınızı uygulanabilir bir bütçeye göre düzenlemeye başlayabilirsiniz. Bütçeniz, harcamalarınızı dengeleyebilecek ölçüde olmalıdır. Böylece harcamalarınızı planlayabilir ve gereksiz harcamalarınızı sınırlayabilirsiniz. Araç bakımı gibi her ay değil, düzenli olarak gerçekleşen masrafları hesaba kattığınızdan emin olun. Onları aylık gibi değerlendirmek hesaplamanızda bazı hatalara neden olacaktır.
İpucu: Bir tasarruf kategorisi ekleyin, örneğin gelirinizin yüzde 10 ila 15’ini kenara koymak gibi bir hedef belirleyin.
3. Harcamalarınızı Azaltabileceğiniz Yollar Bulun

Harcamalarınız, tasarruf edemeyeceğiniz kadar yüksekse bu ne anlama gelir? Tabii ki bazı harcamaları kısmanın zamanın geldiği anlamına gelir. Harcamalarınızı azaltabileceğiniz, örneğin eğlence ve dışarıda yemek yeme gibi önemli olmayan aktiviteleri belirleyin. Televizyon ve cep telefonu gibi sabit aylık harcamalarınızdan da tasarruf etmenin yollarını arayın.
İşte günlük harcamaları azaltmak için bazı fikirler:
- Eğlence harcamalarını azaltmak için, örneğin ayda 5 kez geceleri dışarı çıkıyorsanız; bunu 3 e düşürmek gibi bazı sınırlar getirebilirsiniz.
- Eğlence demiştik, aynı zamanda dışarıda yemek yemeyi de mümkün olduğunca sınırlayın.
- Kullanmadığınız abonelikleri ve üyelikleri (özellikle de otomatik olarak yenileniyorlarsa) iptal edin.
- İhtiyacınız olmayan, ancak sizi cezbeden bir şeyi satın almak istediğinizde birkaç gün bekleyin. Muhtemelen ona ihtiyacınız olmadığını ve paranızı elinizde tutmanın daha faydalı olacağını düşünerek bundan vazgeçeceksiniz.
4. Tasarruf Hedefleri Belirleyin
Para biriktirmenin en iyi yollarından biri de bir hedef belirlemektir. Para biriktirmek istemenizin amacı nedir? Önce bunu belirleyin. Bu bir tatil planı olabilir, seyahat veya evlilik planları da olabilir.
İşte kısa ve uzun vadeli hedeflere bazı örnekler:
Kısa vadeli (1-3 yıl)
- Acil durum fonu (3-9 aylık yaşam masrafları, her ihtimale karşı)
- Tatil
- Yaklaşan araba peşinatı gibi ödemeler
Uzun vadeli (4+ yıl)
- Ev peşinatı
- Çocuğunuzun eğitimi
- Emeklilik
- Evlilik
Öğrenci veya yetişkinseniz, hatta çocuğunuzun eğitimi için birikim yapıyorsanız bile fark etmez. Öncelikle planı belirleyip buna göre hareket etmek her zaman faydalı olmuştur.
İpucu: Yeni bir akıllı telefon alacaksanız veya bir yılbaşı hediyesi için para biriktirecekseniz bunları birer hedef olarak kabul edebilirsiniz. Bu gibi daha küçük hedeflere ulaşmak, gelecekte daha büyük tasarruflar etmenizi sağlayacak bir “psikolojik destek” olacaktır.
5. Önceliklerinize Karar Verin

Giderlerinizden ve gelirinizden sonra, tasarruflarınızı nasıl tahsis ettiğiniz üzerinde en büyük etkiyi hedefleriniz belirleyecektir. Bunu kendi yaşam tarzınızı göz önüne alarak belirleyebilirsiniz, “olmazsa olmazım” diyebileceğiniz şeyleri belirleyin.
Bunu yaptığınızda, nereden tasarruf edeceğinize dair daha net bir fikriniz olacaktır.
6. Doğru Birikim / Yatırım Araçları Seçin

Birçok bankanın, müşterilerinin para biriktirmesine destek olmak adına “birikim” hesapları bulunur. Bunlardan kendinize uygun, uzun veya kısa vadeli seçimler yaparak birikiminizi artırabilir veya birikiminizi bir yatırım fonuna (hisse senedi, devlet tahvilleri gibi) yatırabilirsiniz.
7. Tasarrufu Otomatik Yapın

Birçok banka, maaş hesaplarına gelen paranın belli bir kısmını otomatik olarak tasarruf hesaplarına aktarma olanağı sunar. Bu olanağı kullanmak, hem farkında olmadan birikim yapmanıza hem de parayı bir hesaptan diğerine aktarırken ek ücret ödememenize yardımcı olacaktır.
Müşterisi olduğunuz bankayla görüşerek benzer bir birikim mekanizması oluşturabilirsiniz.
8. Tasarruflarınızın Artışını İzleyin
Bütçenizi gözden geçirin ve her ay tasarruf ilerlemenizi kontrol edin. Bu yalnızca kişisel tasarruf planınıza bağlı kalmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda olası maddi sorunları hızla belirlemenize ve çözmenize de yardımcı olur. Nasıl tasarruf edeceğinizi bilmek, hedeflerinize daha çabuk, hızlı ulaşmak ve birikim yapmak için en önemli noktadır.